Financiën
Van de gemeente verwachten wij dat zij een betrouwbare, goede rentmeester is van de beschikbare middelen. Het gaat om gemeenschapsgelden, die direct of indirect door onze inwoners zijn opgebracht. Daarnaast ontvangt de gemeente extra inkomsten via de toeristenbelasting en de parkeertarieven. Zie voor ons standpunt over de parkeertarieven ook het thema Mobiliteit.
Door bezuinigingen van de Rijksoverheid op de uitkering uit het Gemeentefonds ligt er een grote druk op het financieel beleid.
- De gemeente springt verantwoord om met middelen en brengt risico’s goed in beeld. Tegelijk wijzen we sturing van het beleid uitsluitend op basis van geld af.
- Publieke middelen zijn per definitie schaars. Bij afwegingen in het verdelen van deze schaarste legt de ChristenUnie prioriteit bij de nood van individuele inwoners, zorg, veiligheid, beheer en onderhoud van bestaande voorzieningen.
- De gemeente zit buitengewoon krap in haar middelen. Voor de ChristenUnie is het een optie om te bezien of lage lasten (zoals bijvoorbeeld de OZB) met een klein percentage verhoogd zouden moeten worden. Deze optie verkennen we alleen als de gemeente haar kerntaken niet goed meer zou kunnen vervullen.
- Voor mensen met weinig financiële draagkracht moet altijd maatwerk mogelijk zijn.