Wethouder Bert Tuk over proces en communicatie AMV-opvang

wethouder-bert-tuk-klein.jpgvrijdag 01 maart 2024 11:36

Dit vertelde wethouder Bert Tuk tijdens de raadsvergadering op woensdag 28 februari 2024, nadat alle partijen hun kritiek hadden geuit op het college over het proces en de communicatie met het dorp Serooskerke.

Als wethouder en ook als college hebben we veel geleerd in dit complexe en gevoelige proces. We vonden en vinden als college het onze verantwoordelijkheid om onze bijdrage te leveren aan het verminderen van de vluchtelingenproblematiek en de druk op Ter Apel. Naar eer en geweten hebben wij als college ons best gedaan om daar zo goed mogelijk aan te werken.

Wat we met het inzicht van nu echt betreuren is het feit dat we ons na 8 november te veel zijn gaan focussen op de ‘oplossing’. Namelijk de aankoop van een betere locatie dan de Zandput en daarbij nagelaten hebben de raad, het dorp en de dorpsraad goed mee te nemen. Daarmee hebben we de kans gemist om met name de dorpsraad van Serooskerke actiever te betrekken en wellicht zelfs als ambassadeur in te zetten richting het dorp voor de keuze, locatie en aantal waar we na onderhandeling met COA op uitgekomen zijn.

We nemen het onszelf echt kwalijk dat we niet in staat zijn geweest om met iedereen in gesprek te blijven en iedereen betrokken te houden. Dat heb ik als portefeuillehouder niet goed gedaan. En dat hebben wij als college niet goed gedaan.

Meer verbinding

Met name het sonderen van raad en dorpsraad is niet goed gegaan. We hebben dat op 14 december toegezegd maar konden dat op dat moment niet meer goed waar maken, en daar hadden we eerlijk en duidelijk in moeten zijn. We waren op dat moment te veel gefocust op een goede afronding van de aankoop van de Wilgenhoekweg. We hebben dit aankoopproces al in november in gang gezet en we hadden toen nog de hoop dat we dat voor de Kerst konden afronden. We waren ervan overtuigd dat dat het betere alternatief was t.o.v. de eerdere locatie de Zandput, waarbij we op dat moment ,14 december, nagelaten hebben om te melden dat we inmiddels in een aankoop proces zaten voor locatie Wilgenhoekweg. We hadden met die informatie direct met de raad gewijzigde kaders moeten bepalen en vervolgens ook de verbinding met de bewoners vast moeten houden. Maar die verbinding met het dorp hadden we al na 8 november actiever vast moeten houden.

We begrijpen dat de raad ontevreden was over het proces, maar gelukkig wel begrip had voor de zoektocht en de uiteindelijke keuze voor de locatie Wilgenhoekweg 33, en met het resultaat van de onderhandelingen met het COA wat leidde tot een maximum aantal van 30 minderjarige asielzoekers op die plek. 

We gaan het proces zeker nog evalueren en kijken hoe we gezamenlijk, raad en college, procedures als deze beter kunnen doen.

Met vriendelijke groet, Bert Tuk

 

« Terug

Reacties op 'Wethouder Bert Tuk over proces en communicatie AMV-opvang'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.